Πνεύματα γυναικών που πέθαναν κατά τη γέννα και έγιναν... νεκροζώντανες

Pontianak
Προέλευση: ινδονησιακή μυθολογία

Τα Pontianak, επίσης γνωστά ως Kuntilanak, Matianak ή Boentianak, είναι πνεύματα γυναικών που πέθαναν κατά τη γέννα και έγιναν... νεκροζώντανες.
 
Διασκεδάζουν τρομάζοντας τους ανθρώπους (κυρίως τους άντρες), πριν τους κατακρεουργήσουν με τα γαμψά τους νύχια για να τραφούν από τα εσωτερικά τους όργανα. Αν μάλιστα το Pontianak ήξερε τον άντρα-θύμα στη ζωή του και ήταν κακός, κακοποιώντας ή προδίδοντας την εμπιστοσύνη
της συζύγου του, τότε η τιμωρία του είναι ο ευνουχισμός του από το πνεύμα με τα ίδια του τα χέρια!


Είναι σαν βρικόλακες, μόνο που υποκινούνται από αισθήματα εκδίκησης και όχι από τη φυσική αναγκαιότητα να τραφούν. Τα καταλαβαίνεις από το κλάμα τους, που όσο πιο άτονο και σιγανό γίνει, τόσο πιο κοντά σου βρίσκονται. Τα Pontianak ζουν σε μπανανόδεντρα...

Κυρία του Μεσημεριού
Προέλευση: σλαβική μυθολογία
 

Τη λένε Pscipolnista, Poludnica ή Polednice και είναι αναμφίβολα ένα πολύ ιδιαίτερο θηλυκό πνεύμα. Είναι κακιά και πανούργα, που συνηθίζει να προβαίνει σε δύσκολες ερωτήσεις και κοπιώδεις αντιδικίες με άντρες που δουλεύουν στα χωράφια κατά το πιο ζεστό κομμάτι μιας καλοκαιρινής μέρας (το μεσημέρι συνήθως).

Κάθε λάθος απάντηση ή αυθόρμητη αλλαγή θέματος οδηγεί στον αποκεφαλισμό του άντρα, είτε με δρεπάνι είτε με ψαλίδι! Η «Κυρία» είναι επίσης η προσωποποίηση της θερμοπληξίας, υπεύθυνη για την ανθρώπινη τρέλα και την ηλίαση(!), που δίνει κάποιες φορές αντί να σου πάρει το κεφάλι. Οι περιγραφές της ποικίλουν από 12χρονο κορίτσι, ενήλικη γυναίκα ή γενικώς πεντάμορφο πλάσμα...

Lamashtu
Προέλευση: μυθολογία των Μεσοποτάμιων
 

Η Lamashtu είναι ένα φρικαλέο και απεχθές δαιμονικό, που τρομοκρατεί τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αλλά και μετά τη γέννα, απαγάγοντας ακόμα και βρέφη που θηλάζουν, τα οποία και απομυζεί ρουφώντας το αίμα τους και μασώντας τα τρυφερά κόκαλά τους.

Έχει όμως και άλλα «χόμπι»: μολύνει ποτάμια και λίμνες, καταστρέφει σπορές και καλλιέργειες, βυζαίνει το αίμα των αντρών, προκαλεί εφιάλτες και αϋπνίες, εξαπλώνει νόσους και αρρώστιες και πολλά πολλά ακόμα δεινά. Και βέβαια, σε πλήρη αντίθεση με τους υπόλοιπους δαίμονες της λίστας μας, δεν λογοδοτεί σε κανέναν, ούτε θεό ούτε άνθρωπο.

Όσο για την όψη της, πρόκειται για μυθολογικό υβρίδιο: κεφάλι λέαινας, δόντια και αυτιά γαϊδάρου, πόδια πουλιού, με το σώμα της να καλύπτεται από τρίχες και πελώρια νύχια, χωρίς να λείπουν βέβαια και άλλες οπτικοποιήσεις του φρικιαστικού αυτού τελωνίου..

Αβαδαίος
Προέλευση: βιβλική παράδοση
 

Αν ζούσαμε στα χρόνια της Βίβλου, θα τον αποκαλούσαμε Καταστροφέα. Στην ιουδαϊκή παράδοση ήταν περισσότερο τόπος καταστροφής παρά πνεύμα, στην Αποκάλυψη ωστόσο θα αποκτήσει ανθρώπινη υπόσταση με δαιμονικές ιδιότητες.

Είναι ο βασιλιάς του απύθμενου λάκκου που κρατά φυλακισμένες τις ξεστρατισμένες ψυχές, την ώρα που κυβερνά με απόλυτο έλεγχο μια τεράστια στρατιά από ακρίδες. Ο Αβαδαίος συναντιέται και εκτός χριστιανικών γραφών, όπου αναγνωρίζεται ως άγγελος της καταστροφής, ηγέτης του τέλους του κόσμου, ακόμα και ως αφεντικό του Κάτω Κόσμου.

kalyterotera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis