Αποκωδικοποιήθηκε η «γλώσσα» των πιγκουίνων

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι επικοινωνούν συναισθήματα πείνας, θυμού και μοναχικότητας μέσω έξι διακριτών φωνητικών καλεσμάτων, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία που παρατήρησαν τη συμπεριφορά των ζώων σε αιχμαλωσία.

Τέσσερα από τα καλέσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ενήλικες και τα υπόλοιπα δύο αποκλειστικά από νεοσσούς και νεαρούς πιγκουίνους.

Oι ενήλικες πιγκουίνοι χρησιμοποιούν διακριτά σύντομα καλέσματα, γνωστά ως «καλέσματα επαφής», για να εκφράσουν την απομόνωσή τους από το υπόλοιπο γκρουπ ενηλίκων ή το ζευγάρι τους, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Λίβιο Φαβάρο. Παρόμοια σύντομα καλέσματα χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν επιθετικότητα κατά τη διάρκεια καυγάδων και συγκρούσεων, προσθέτει.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, οι ερευνητές παρατήρησαν ς ένα «εκστατικό τραγούδι επίδειξης» καθώς και ένα «αμοιβαίο τραγούδι επίδειξης», το οποίο τραγουδούν σύντροφοι μεταξύ τους αφού ζευγαρώσουν.

Τα καλέσματα των νεαρότερων πιγκουίνων σχετίζονται με την πείνα. «Υπάρχουν δύο διαφορετικά καλέσματα όταν ζητάνε τροφή. Όταν βρίσκονται κοντά σε ενήλικες αναπαράγουν μικρά, σύντομα, «τιτιβίσματα», παρακαλώντας για τροφή, ενώ όταν βρίσκονται πιο μακριά από τη φωλιά αναπαράγουν έναν πιο μακρόσυρτο στεναγμό», εξηγεί ο Φαβάρο.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε 48 πιγκουίνους σε αιχμαλωσία για 104 ημέρες συνολικά, ενώ χρησιμοποίησαν φασματογράφους για να μετατρέψουν τις οπτικοακουστικές παρατηρήσεις σε στατιστικά και ποσοτικά στοιχεία.










www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis